• https://www.facebook.com/pages/Isparta-T%C3%BCrk-Oca%C4%9F%C4%B1/1565890796990196
  • https://twitter.com/IspTurkOcagi

" TÜRK OCAKLARI - KAMU YARARINA ÇALIŞIR DERNEK"    "Türk Ocağı, Türk’ün has ocağı, varlık ve birlik ocağı,yüksek alevlerle tütsün, muhitine nurlar saçsın; yaşasın ve yaşatsın.Türk Ocağı, Türklük güneşinin ocağıdır. Asırlarca bunu söndürmek için çalıştılar. Bu ocak hepimizi aydınlattı." (1923 Kemal Atatürk )

Afyonkarahisar Bölge Toplantısı (2011)

20 Kasım 2011

Türk Ocaklarının 2011 yılı, 4. Bölge toplantısı Afyonkarahisar şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Toplantıya Genel Merkez adına; Genel Başkan Nuri GÜRGÜR Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Orhan ARSLAN,  Genel Sekreter Prof. Dr. Orhan kavuncu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Bülent AKSOY, Yönetim Kurulu üyesi Efendi BARUTÇU, Denetleme Kurulu başkanı Prof. Dr. Rasih DEMİRCİ ve Hars heyeti başkanı Prof. Dr.  Mehmet ÖZ katıldı. Şubelerimizden; Afyon, Dinar, Antalya, Alanya, Ereğli, Eskişehir, Isparta, Burdur, Çankırı, Ankara, Konya ve Kütahya şube başkanları ve bazı yönetim kurulu üyeleri ile diğer üyeler katıldı.

Resimler için tıklayınız...

Ev sahibi şube başkanı Doç. Dr. İsmail Demir’in açış konuşmasının ardından, toplantının divan başkanlığını yapan Genel Başkanımız Nuri GÜRGÜR açış konuşmasında; “Bölge toplantıları ocak çalışmalarımız açısından son derece önemlidir. Bu toplantılarda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunuyoruz. Türk Ocaklarının kuruluş şartlarında yaşanan problemler günümüzden daha az değildi. Ancak Cumhuriyetten günümüze milletimiz şaha kalkarak hızlı bir gelişme temposu yakalamıştır. 2011 yılı Türk Yurdu dergisinin yüzüncü yılıdır. Türk Yurdu dergisinin bir asırdır çıkıyor olması ve 100. Yılında anıt sayılar olara, son yüz yılı ihtiva eden derinlikli yazılara yer vermesi ocağımızın şubeleriyle birlikte önemli bir başarısını göstermektedir. 2012 ise Ocağımızın 100. Yılı olacak. Asırlık bir çınar olan ocağımızın 100. Yılını görkemli bir şekilde kutlamalıyız. Şubelerimiz 2012 yılının mart ayından itibaren birer kabul resmî ile 100. Yıl kutlamalarına başlamalı ve bunu takip eden haftalarda faaliyetler yoğunlaştırılmalıdır

Bugün Türk Ocağı’na kuruluş döneminden daha fazla ihtiyaç vardır. Türk Ocağı kuruluş yıllarında çağın gereklerine uygun bir misyonu ifa etti. O gün devletin bekası ve güvenlik öncelikliydi. Bugün de Türk Ocakları çağın gereklerine uygun bir anlayışla çalışma yapmalıdır. Ocak çalışmalarını hepiniz büyük fedakarlıklarla yürütüyorsunuz ancak yapılması gereken konuları vicdanlarımızda ibra etmeliyiz. Her ocaklı milli bayrağımızın bir temsilcisidir. Fitne ve tezviratın önüne geçmeliyiz. Saflarımızı sık tutmalıyız. Hasbi çalışmalarımızdan bizi alıkoymak isteyen ve fırsat kollayanlar olacaktır. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Ocak hiçbir ocaklının mesleki veya siyasi beklentisine hizmet eden bir yer değildir. Bir fikrin başarıya ulaşması için iki yol vardır. Bunlardan ilki sivil toplum, ikincisi siyasettir. Bir fikrin başarıya ulaşması için siyaset son derece gerekli bir enstrümandır. Türk Ocağı siyasi bir platform değildir. Ancak bu siyaseti mekruh saymak anlamına gelmemelidir. Ocak fikrin mutfağıdır. Burada imal edilen fikri servis etmek siyasetin ve siyasetçinin görevidir. Ocak siyaseti dışarıdan tanzim etmeye çalışmaz. Aynı şekilde siyasetçinin de ocağı siyasi arena haline getirmemesi gerekir. Ocağa zaman zaman eleştriler yöneltiliyor. Sorumluluk sahibi herkesin elini taşın altına sokması gerekir. Türk Ocakları’nın gücü yere muhkem basmasından kaynaklanıyor.

Türk Ocağı’nın en önemli çalışma alanı Türk fikir hayatına hizmet etmektir. Türk ocakları bir medeniyet tasavvuru ortaya koymak iddiasındadır. Kuruluşundan bu yana da çalışmalarını bu prensiple yürütmektedir. Irka dayalı bir milliyetçilik anlayışı Türk Ocaklarının üslubu değildir. Bu sosyolojik gerçeklerle de örtüşmez. Toplumu kucaklayacak olan kültürel milliyetçiliktir.

Milliyetçi camianın önünde blok halinde bir görüş var. Eski Marksist, Leninist, Maoist kesim bugün farklı bir kimlikle devleti yıkmaya çalışıyor.

Bu ülkede önemli dönemler yaşandı. Milliyetçi oldukları için bazı insanlar 1944’de yargılanıp tabutluklara tıkıldı. Millete hizmet ettiği için bir başbakan ve iki bakan asıldı. 12 Eylül döneminde işkenceye maruz kalanlar sadece Diyarbakır cezaevinde değildi. Bir de Mamak gerçeği vardı. 12 eylülün travması hala insanımızın üzerindedir. Sol kesim de 12 eylülden darbe yemesine rağmen geçen zaman içinde medyayı ele geçirmek için yoğun çaba harcadı ve başarılı oldu. 

Ulus devletlerin modasının geçtiği iddiasıyla üniter yapı çözülmek isteniyor. Medyayı elinde bulunduranlar gerçekleri saptırmak istiyor. Medya ocağa yer vermiyor. Ulusal medyada yer verilmeyen ocak şubeler vasıtasıyla yerel medyada yer almak için çaba harcamalıdır. Gençlik çalışmalarını ocak çalışmalarının merkezi haline getirmeliyiz. Gençleri milli şuurla donatılmış olarak, eğitim gördükleri branşlarda alanlarının en iyisi haline getirebilirsek 21. Yüzyılın Türk asrı olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Aydınımız 150 yıldır bu topraklara yabancılaştı. Bu kesimin milli kültürümüzle bağlantısı kesilmiştir. Bunlar yüz yıl önce “aydınımızın dini ilim, avamın ilmi dindir” anlayışıyla halktan kopmuştur. Çok şükür milletimiz ferasetiyle bu tuzaklara düşmeyecek kadar akl-ı selim sahibidir.

Son olarak iki hususa daha vurgu yapmak gerekirse; bunlardan birincisi gençlik çalışmalarını daha fazla önemsemeliyiz.Gençlere alan ve imkan sağlamalıyız.Sosyal muhitin en önemli gerçeği olan hanımlara kurullarımızda mutlaka yer almasını sağlayalım.” Şeklinde bir değerlendirme yaptıktan sonra sırayla şube başkanlarına söz verdi. Şube başkanlarının ardından söz alan merkez hars heyeti başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ; Türk Ocakların da hasbi bir çalışmanın yürütüldüğünü, millete hizmet etmenin ayrıcalıklı ve fedakarlık isteyen bir hizmet olduğunu tarihsel bir persfektif içerisinde ifade etti.

Toplantının son bölümünde söz alan Eskişehir şube başkanımız Prof. Dr. Nedim Ünal, Genel başkanımızın yarım asrı aşkın süre önce başlayan bu davadaki fikri mücadelesinin bugün tam anlamıyla anlaşılamadığını, bu süreçte başkanımızın mücadelesinden, azminden, heyecanından bir derece bile sapma olmadığına dikkati çekti. Türk Ocaklarının 100. Yılını idrak etmeye kısa bir zaman kala bir özeleştiriye ihtiyaç duyduğumuzu belirten Ünal, Türk ocaklarının esas misyonunun; 1) Türk fikir hayatını beslemek ve bir medeniyet tasavvuru ortaya koymak, 2) Nesilleri yetiştirmek, 3) Milletin vicdanı olmak üzere üç temel konuda olması gerektiğini söyledi. 

Toplantıya katılan şube başkanı ve temsilcileri şunlardır:

Genel Merkez: Nuri GÜRGÜR (Genel Başkan), Prof. Dr. Orhan ARSLAN(Genel Başkan Yardımcısı),  Prof. Dr. Orhan kavuncu (Genel Sekreter), Dr. Bülent AKSOY (Genel Sekreter Yardımcısı), Efendi BARUTÇU (YKÜ), Prof. Dr. Rasih DEMİRCİ (Denetleme Kurulu başkanı ) ve Prof. Dr.  Mehmet ÖZ (Hars heyeti başkanı).

Afyonkarahisar:  Doç. Dr. İsmail Demir (Başkan), Doç. Dr. R.Yavuz Deveci (Başkan Yrd.), Celalaettin Soner (üye), Hüseyin Şükrü Yılmaz (üye), Erol Öztürk (üye), Murat Arısoy (üye), Kadir Poyraz (üye), Selamet Yıldırım (üye), Recep Avşar (üye),  Yavuz Birdane (üye).

Ereğli: Neşet Peker (Başkan), Salih Kaymaz (üye), İsmail Gençtürk (üye).

Isparta: Adem Ünlü (Sekreter), Mehmet Oruç (üye), Beytullah Saraç (GKB), Erkan Türker (üye).

Burdur: Kemal Sarı (Sekreter), N. Kemal Özkan (Başkan Yrd.), Ali Demir (üye).

Dinar: Hasan Şimşek (Başkan), Ogün Sezen (Üye), Dede Cihan (üye), Ömer Över (üye).

Eskişehir: Prof.  Dr. Nedim Ünal (Başkan), Mehmet Topal 8Başkan Yrd.), Mehmet Memiş (Sekreter), Ramazan Gültekin (üye), Celalaettin Tortop (üye).

Alanya: Ahmet Çelik (Başkan), Gülçün Çelik (üye).

Konya: Vedat Erden (Başkan), Şevval Ersen (üye), Cemil Sungur (üye).

Kütahya: Nurullah Özdemir (Başkan).

Ankara: Türkan Hacaloğlu (Başkan), Uğurcan Küçükağaoğlu (Başkan Yrd.), Orhan Yavuz (DKB), Kürşat Bacanlı (üye).

Antalya: Orhan Tat (Başkan Yrd.), Şakir Köse (üye), Yusuf Erdemir (üye).

Çankırı: Ali Harmancı (Başkan).

 

Haber:  Bülent AKSOY

  
83 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Takvim
Saat